Site Loader
Rasht, Guilan, Iran

نقشه راه کسب‌وکار، همچون برنامه‌ای خاص برای اقدامات یک تیم است که به دست‌یابی اهداف آن‌ها کمک می‌کند. در این برنامه، موارد مختلفی همچون اهداف و ضرب‌العجل‌ها مشخص می‌شوند. این نقشه، مانند یک طرح برای کسب‌وکار شما عمل می‌کند و به شما نشان می‌دهد که به کجا می‌روید و چگونه باید به آنجا برسید؛ البته این نقشه با طرح کسب‌وکار، تفاوت‌هایی دارد که مهم‌ترین آن‌ را می‌توان در این موضوع دانست که نقشه راه، تجسم بزرگ‌تر و خاص‌تری از مقصد شما را نشان می‌دهد. این نقشه، برای هر کسب‌وکاری مورد نیاز است و می‌تواند اهداف استراتژی و کلیدی را نشان دهد و در کنار آن، منابع انسانی و سایر منابع مورد نیاز برای دستیابی به این اهداف را مشخص کند. در این مطلب از وبلاگ تسکولو، می‌خواهیم توضیح دهیم که نقشه راه چیست و چگونه آن را ترسیم کنیم. برای آشنایی بیشتر با این برنامه مهم و استراتژیک تا پایان این مطلب درباره نقشه راه کسب‌وکار با ما همراه باشید.

نقشه راه چیست؟!

نقشه راه کسب‌وکار و یا شرکت، ابزاری است که مسیری را مشخص می‌کند که برای دستیابی به طرح کسب‌و‌کار خود و در نهایت، موفقیت در دستیابی به اهداف استراتژیک بلندمدت باید در پیش بگیرید. مدیران و سایر افرادی که در هر شرکت باید از نقشه‌های کسب‌وکار استفاده کنند، برای برقراری ارتباط با چشم‌انداز و برنامه‌های شرکت در هر مرحله از رشد کسب‌وکار، از راه‌اندازی شرکت و ابتدایی‌ترین مرحله تا سایر مراحل رشد یک شرکت تاسیس‌شده، از آن بهره می‌برند.

نقشه‌های راه کسب‌وکار می‌توانند به سازمان‌ها در هر اندازه و مقیاسی از پیشرفت و نوآوری کمک کنند. صرف نظر از آن‌که این کسب‌وکار در چه صنعت یا بازاری فعالیت می‌کند، این نقشه‌ها، ابزارهای ضروری هستند که به همه افراد در یک سازمان کمک می‌کنند تا اهداف کلیدی را درک کنند، وضعیت عملکردی خود را به اشتراک بگذارند و برای رسیدن به اهداف شرکت، اقدامات لازم را عملی کنند.

در ادامه این مطلب، می‌خواهیم یادبگیریم که چگونه نقشه راه بنویسیم. با وجود‌آن‌که جزئیات نقشه راه شما بر اساس جنبه‌های منحصر به‌فرد کسب‌وکار یا شرکت‌تان شما خواهد بود، اما معیارها و عناصر جهانی وجود دارد که همچون یک چارچوب کلی برای هر کسب‌وکاری اعمال می‌شوند و در این مطلب می‌خواهیم با این چارچوب‌های کلی و اولیه آشنا شویم.

چگونه نقشه راه بنویسیم؟!

نقشه راه کسب‌وکار، یک برنامه مدون است که در آن مراحل رسیدن به هدف نهایی مشخص می‌شود. با وجود آن‌که ممکن است ایجاد نقشه راه، به‌طوری‌که عملی باشدف دلهره‌آور بوده و ندانید که باید از کجا شروع کنید؛ اما چنانچه طبق ویژگی‌هایی که در ادامه گفته‌ایم، پیش بروید؛ متوجه می‌شوید که خیلی پیچیده نیست.

البته ابزارهای آنلاین همچون تسکولو نیز وجود دارند که به شما کمک می‌کنند تا یک نقشه راه مناسب ایجاد کنید.

تعریف چشم انداز و استراتژی کسب‌وکار خود

یکی از اولین گام‌ها در ایجاد یک نقشه راه کسب‌وکار این است که چشم‌انداز، اهداف و استراتژی خود را به‌صورت دقیق مشخص کنید. بدون این مرحله، ایجاد اهداف و وظایف خاص برای نقشه راه دشوار خواهد بود. برنامه‌ریزی یک چشم‌انداز و طراحی کسب‌وکار به شما کمک می‌کند تا تعیین کنید چه اقداماتی باید انجام شود و در عین‌حال مطمئن باشید که همه آن‌ها با اهداف و استراتژی شما هماهنگ هستند.

شناسایی اهداف تجاری و KPIها (شاخص‌های کلیدی عملکرد)

گام بعدی شناسایی اهداف تجاری هستند که باید به آن‌ها برسید. اهداف تجاری تنوع بالایی دارد و می‌تواند هر چیزی باشد، از افزایش فروش به میزان X درصد، به دست آوردن n مشتری جدید در هر ماه و یا ایجاد محصولی که صنعت را متحول می‌کند. این هدف، کاملا به کسب‌وکار شما بستگی دارد

این اهداف باید هم با استراتژی شرکت شما و هم با اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت کسب‌وکار شما هماهنگ باشد. هنگام تنظیم اهداف کسب‌وکار، نسبت به همخوانی آن‌ها با استراتژی شرکت خود، دقت داشته باشید.

به عنوان مثال: فرض کنید هدف شما دستیابی به رضایت ۱۰۰ درصدی مشتری است. به این فکر کنید که رشد فروش برای دستیابی به این هدف چه معنایی دارد.

شاخص‌های کلیدی عملکرد به معیارهایی اشاره دارد که به اندازه‌گیری عملکرد هر استراتژی یا ابتکار تجاری کمک می‌کند. این شاخص‌ها تنوع بالایی دارند و ممکن است تعداد مشتریان جدیدی که در ماه به دست می آیند، نرخ رشد درآمد در طول زمان، و غیره باشند. KPIهای کسب‌وکار نیز برای ردیابی پیشرفت به سمت اهداف تجاری شما استفاده می‌شوند.

تعیین نقاط عطف کسب و کار و جدول زمانی

هنگامی که اهداف خود را شناختید، زمان تعیین نقاط عطف کسبوکار فرا رسیده است؛ این نقاط عطف، اهداف خاصی هستند که برای تحقق یک هدف تجاری بزرگ باید برآورده شوند.

نقاط عطف کسب‌وکار ممکن است شامل راه‌اندازی محصولات یا خدمات جدید در هر سه ماه، استخدام یک نفر در ماه (در صورت وجود بودجه) و غیره باشد. نقاط عطف کسب‌وکار نیز باید نتایج قابل اندازه‌گیری داشته باشند تا بتوانید میزان پیشرفت در جهت دستیابی به آن‌ها را دنبال کنید!

از سوی دیگر، جدول‌های زمانی کسب‌وکار شامل تخمین‌هایی درباره زمان وقوع هر نقطه عطف (به عنوان مثال، تاریخ شروع یا پایان)، همراه با هزینه مربوط به آن است. هزینه‌ها می‌تواند شامل سرمایه مالی و ساعت‌هایی باشد که افراد صرف کارهای مربوط به دستیابی به اهداف کسب‌وکار شما می‌کنند؛ که در حقیقت همان زمان‌هایی هستند که مسئولیت خود در شرکت را انجام می‌دهند.

جدول زمانی کسب‌و‌کار باید شامل هر رویداد مهمی مانند راه‌اندازی محصول، کمپین‌های بازاریابی جدید و غیره باشد که می‌تواند بر پیشرفت به سمت اهداف تعیین شده در نقشه راه کسب‌وکار تأثیر بگذارد.

تعیین وظایف و مسئولیت‌ها

مرحله بعدی تفویض وظایف و مسئولیت‌ها به افراد یا تیم‌ها است. تقسیم اهداف تجاری به وظایف خاص و قابل اجرا برای هر کسی که سعی در دستیابی به آن‌ها دارد، ضروری است. انجام این کار به اعضای تیم نیز کمک می‌کند تا درک بهتری داشته باشند که برای کمک به موفقیت سازمان روی چه چیزی باید تمرکز کنند.

هنگام تخصیص وظایف، مطمئن شوید که آن‌ها ویژگی‌های خاص بودن، قابل اندازه گیری بودن، قابل دستیابی بودن، مرتبط بودن و محدود به زمان بودن را داشته باشند. تعیین اهدافی با این ویژگی‌ها کمک می‌کند تا مطمئن باشید که همه اعضای تیم متوجه می‌شوند که چه کاری و در چه زمانی باید انجام دهند.

بررسی و پیگیری پیشرفت

آخرین مرحله اجرای نقشه راه کسب‌و‌کار شما، پیگیری پیشرفت کارها است. مطمئن شوید که اهداف تجاری و شاخص‌های کلیدی عملکرد خود را به‌طور منظم مرور می‌کنید تا بتوانید در صورت لزوم وظایف و نقشه راه خود را اصلاح کنید. انجام این کار به شما کمک می‌کند که در مسیر دستیابی به اهداف تجاری خود باقی بمانید.

برای بررسی پیشرفت میزان کارها، می‌توانید از اعضای تیم خود بخواهید که در یک نرم‌افزار مدیریت پروژه آنلاین، وظایف خود را پس از اتمام، اعلام کنند تا همگی در جریان روند کارها باشید.

چه کسانی می‌توانند از نقشه راه کسب‌وکار یک شرکت استفاده کنند؟!

یک ابزار ضروری مانند نقشه راه کسب‌وکار به هر فردی که در مسیر رسیدن به اهداف شرکت، تلاش می‌کند، از مدیر عامل و هیئت مدیره گرفته تا اعضای تیم؛ کمک می کند تا چشم‌اندازی بهتر برای رسیدن به این اهداف داشته باشد.

رهبران تیم‌های مختلف در شرکت که نیاز به یک مرور کلی از تمام عملیات تجاری دارند از نقشه راه تجاری بیشترین استفاده را می‌کنند. این نقشه راه می‌تواند براساس اهداف کوچک‌تر و گام‌به‌گام و همچنین به شکل هدف‌های کلی و بزرگ‌تر نوشته شود.

بیایید به‌صورت دقیق‌تر بررسی کنیم که چه کسانی از یک نقشه راه کسب‌وکار می‌توانند استفاده کنند:

  • مدیران اجرایی: این افراد از نقشه راه کسب‌و‌کار برای تجسم اهداف بزرگ شرکت و پیگیری و بررسی وظایف در جهت پیشرفت به سمت این اهداف، استفاده می‌کنند.
  • صاحبان کسب‌و‌کار: صاحبان مشاغل می‌توانند از نقشه راه تجاری، برای دیدن همه حوزه‌های مختلف کسب‌وکار در یک مکان استفاده کنند، که به شناسایی فرصت‌ها و مشکلاتی که نیاز به رسیدگی دارند، کمک می‌کند.
  • کارمندان: آ‌ن‌ها نیز می‌توانند از نقشه راه کسب‌و‌کار استفاده کنند تا متوجه شوند که وظایفی که دارند، چگونه به موفقیت کل مجموعه کمک می‌کند.
  • فریلنسرها و یا مشاوران: آن‌ها می‌توانند از نقشه راه کسب‌وکار استفاده کنند تا درک بهتری از ارتباط کسب‌و‌کار با مشتری پیدا کرده و بتوانند راه‌حل‌های مناسبی ارائه کنند.
  • مدیران پروژه: مدیران پروژه می‌توانند از نقشه راه‌های تجاری برای نشان دادن پیشرفت پروژه‌های خود و پیش‌بینی وظایف پیش‌ رو استفاده کنند. نقشه‌های راه کسب‌وکار ابزاری عالی برای مدیریت تیم است که به اعضای تیم کمک می‌کند تا در مورد چگونگی تاثیر وظایف خود در دستیابی به اهداف استراتژیک شرکت، اطلاعات کافی داشته باشند.
  • مدیران محصول: مدیران محصول می‌توانند از نقشه‌های کسب‌وکار برای تجسم جنبه‌های مختلف فرآیندهای توسعه و مدیریت محصول استفاده کنند و بر آنچه که باید در سال آینده یا پنج سال آینده انجام شود، تمرکز بیشتری داشته باشند. این نقشه راه، کمک می‌کند تا مطمئن شوید که این اهداف به موقع انجام می شوند.
  • سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر: نقشه‌های راه کسب‌وکار می‌تواند ابزار ارزشمندی برای این دسته از سرمایه‌گذاران باشد، زیرا کمک می‌کند تا مروری بر سرمایه‌گذاری‌های خود در طول زمان داشته باشند.
  • تیم‌های فروش: نقشه‌ راه کسب‌وکار به تیم‌های فروش کمک می‌کند تا مشتریان بالقوه را شناسایی کرده و برای دست‌یابی به اهداف تجاری شرکت، از فرصت‌های بالقوه استفاده کنند.
  • بازاریابان: تیم‌های بازاریابی از نقشه‌ راه کسب‌وکار برای بررسی و تجسم جنبه‌های مختلف کمپین‌های بازاریابی استفاده می‌کنند تا بتوانند با پیش‌بینی درست، بر کارهایی که باید در ماه آینده یا پنج ماه آینده انجام شود، تمرکز کنند.

ایجاد نقشه راه کسب‌وکار خود را آسان کنید!

یک ابزار مدیریت پروژه مناسب، به شما کمک می‌کند تا بتوانید علاوه‌بر بررسی چشم‌انداز کسب‌وکار خود، یک وظایف افراد را به درستی بین آن‌ها تقسیم کنید و در عین حال، در جریان روند کارها قرار بگیرید. این ابزار به شما کمک می‌کند تا در صورت نیاز با هریک از اعضای تیم خود در ارتباط باشید و در صورت نیاز نقشه و برنامه کسب‌وکار خود را اصلاح کنید.

Post Author: معراج مبرانیا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *